Gode råd til en stressfri sommerferie

Artiklens øverste billede

Sommerferien venter forude, og selvom friheden er ønskværdig, er den også ofte fyldt med planlægning af rejser, bunkevis af aktiviteter og sociale aftaler. De seneste år er det også for mange blevet almindeligt at arbejde hjemme, og pludselig kan det være svært at adskille arbejde og fritid. Behovet for et par stressfrie uger er større end nogensinde før, og derfor kan det anbefales, at man på forhånd opstiller en række regler for sig selv i forhold til, hvordan man kan slappe af, når man har ferie.

Disse forslag inkluderer at tegne en forsikring, begrænse forventningerne og følge ens personlige behov. Læs med nedenfor, og få nogle bud på, hvordan man kan holde sommerferie uden stress og arbejde.

Frihed under ansvar

Sommerferien er en periode, hvor tøjlerne slippes fri, og der er tid til nærvær og oplevelser. Den årlige rejseplanlægning betyder også, at man skal overveje fordelene i at tegne en årsrejseforsikring. En årsrejseforsikring stiller økonomisk sikkerhed for alle familiens fælles og individuelle rejser, og derfor er denne et godt udgangspunkt for en stressfri sommerferie.

Hvis et familiemedlem oplever akut sygdom eller får en skade, som kræver omgående hjemrejse, vil forsikringen kunne dække alle forbundne omkostninger. Den udstrakte frihed i sommerperioden medfølger et ansvar for sig selv og sine nærmeste. Gå derfor på sommerferie med god samvittighed. Da pandemien blev en realitet, oplevede flere danskere den negative konsekvens af ikke at være i besiddelse en årsrejseforsikring.

En årsrejseforsikring kan også erstattes af en rejseforsikring til en enkelt rejse. Dette er dog mere hensigtsmæssigt i situationer, hvor man skal på en længerevarende rejse over tre måneder. Fælles for begge typer forsikringer er, at man kan vælge dem som pakker og dermed selv bestemme udgiften. En mindre tur til Paris behøver ikke samme dækning, som en tre ugers ferie i USA med familien gør.

En anden måde at gå sommeren godt i møde, er ved at opstille et budget for feriens udgifter. På denne måde kan man tilrettelægge alle feriedagene og undgå at bruge flere penge end nødvendigt. Mange vælger at lave en separat bankkonto, som udelukkende bruges til at finansiere sommerens aktiviteter.

Begræns forventningerne

Sommeren handler ikke alene om rejser. Perioden giver ro til fordybelse og skal ikke nødvendigvis indfries gennem planlagte dagsprogrammer. Kunsten i at holde ferie er, at man sænker ambitionsniveauet og tager imod indtryk fra sine nærmeste omgivelser.

Et bud på nøglen til en stressfri sommerferie kan derfor være tom kalender. Det er ikke nødvendigt at fylde ferien med sociale aftaler, hvis man føler et større behov for at afkoble sig helt. De selvpålagte forpligtelser kan med sikkerhed udskydes til almindelige weekender.

Sommerferien skal betragtes som tid til at investere i personlig sundhed og kreativitet. Derfor er det bedst at begrænse sine forventninger om en helstøbt sommer og i stedet fokusere på de små øjeblikke. Disse tæller både madlavning, gåture, middagslure og læsning på terrassen. Med denne tankegang vil man mærke, hvordan taknemmeligheden over det almindelige hverdags- og familieliv vil vokse kontinuerligt over sommeren.

Få afsluttet de vigtigste arbejdsopgaver

Før ferien indtræffer, er det hensigtsmæssigt at afslutte ufærdige arbejdsopgaver. På den måde er man mindre tilbøjelighed til at søge imod arbejdsstolen, når man ferierer med familien. Det giver ro i hovedet og bedre samvittighed.

Hvis der ikke er tale om ufærdige projekter på arbejdspladsen, kan man i stedet udnytte tiden på at fuldende personlige mål. Det kan enten være et projekt i haven, en færdighed man gerne vil kunne eller noget tredje. Vigtigst er følelsen af tilfredsstillelse over et færdigt kapitel i sit liv.

Når opgaverne er overstået, kan man også undgå stress i ferien ved at lukke helt ned for sociale medier og sin arbejdsmail. Ved ikke at beskæftige sig med verdenen udenfor, får man større overskud til at engagere sig i nuet. Sommerferien skal bruges med venner, familie og eget selskab, og det er derfor ikke en nødvendighed at forholde sig til så meget andet.

Imødekom alle forslag

En anden måde at forebygge en stressfri sommerferie på er ved at imødekomme sine egne og nærmestes ønsker og behov. Hvis alle får del i planlægningen, bidrager det til mere harmoni, og beklagelserne vil derfor være af færre. Hvad end man er alene, i par eller har familie, er det vigtigt at inddrage alle forslag. På denne måde får man også udvidet sin horisont, da man i hverdagens gøremål kan have svært ved at engagere sig i sine relationers interesser og omvendt.

Man kan med fordel lægge en mindre plan for, hvad man gerne vil nå af aktiviteter i ferien inden for en given periode. For at gøre planlægningen mere stressfri, kan disse spredes ud over flere uger. Dagene vil føles mere varierede og samtidig give plads til, at man indimellem laver ingenting.

I sommerferien tilbyder de større byer også en række aktiviteter for alle aldre. Der er derfor rig mulighed for selv at udforske, hvad man gerne vil bruge sin fritid på. Ting, man normalt ikke har tid til i en hektisk hverdag.

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.